Hölkkäri On Web
Tällä sivulla kerrotaan sivuston viidestätoista ja yhdistyksen kymmenestä kuluneesta vuodesta. Tervetuloa aikamatkalle.
Ammon vuonna 1996 internet ei ollut koko kansan mannaa. Kaksi liiton paikallisyhdistystä julkaisivat kotisivunsa netissä tuona vuonna. Yhdistykset olivat Pirkanmaa ja Oulu. Kilpajuoksun makuakin asiassa oli, ja on hieman tulkintakysymys kumpi ehti ensin. Antakaamme sen debaatin vielä hautua.
Pirkanmaan Sinibarettien silloista paperista jäsentiedotetta, Hölkkäriä, kehitti ja tuusaili Kimmo Wirén. Yhdistyksen silloinen puheenjohtaja Ville Mäntysaari keksi laittaa Hölkkärin myös nettiin. Ja koska samoja asioita ei kannattanut netissä/paperilla toistaa, siitä syntyi ”oma” Hölkkäri On Web. Työnimenä oli aluksi Hölkkäri In Web, mutta Kimmo muutti sen nykyiseen muotoonsa. Kyseessähän on englannin ja suomen kielen välinen sanaleikki, jossa ei tiedä missä kohtaa suomi loppuu ja englanti alkaa.
Alkuajan Hölkkäri etsi mediasta uutisia, suomensi ne ja laittoi julki. Lisäksi oma uutistuotanto keksi uutisia milloin mistäkin rauhanturvaajia ehkä kiinnostavista asioista. Omaksuttu tapa meni lukijoihin kuin häkä.
Välillä uutisointi kohtasi myös tiedottamisen raja-aitoja. Ei ollut yksi tai kaksi kertaa kun joku ”virallinen taho” ihmetteli mistä joku uutinen oli saatu tai muuten paheksui sitä tai tätä. Mutta kansa nautti ja janosi lisää. Suuri suosio aiheutti melkoista närää perinteisissä sinibarettiyhdistyksissä ja selkään puukolteltiin aina kun oli vähänkään tilaisuutta. Suosio kasvoi eksponentiaalisesti kun käyttöön tuli keskustelufoorumi, joka edelleen tunnetaan nimellä Kuso Kulkee.
Joka tapauksessa Hölkkäri On Web mullisti tiedottamisen. Hölkkäri On Web pakotti myös puolustusvoimat rakentamaan oman tiedotusjärjestelmänsä. Niinisalossa toiminut rekrytoimisto käski silloisen luutnantti Peter Ramsténin ylläpitämään rauhanturvatiedotusta mil.fi-sivuillaan. Myöhemmin Hölkkäri palkitsi hänet Hölkkäri-tuopilla.
Yhdistyksen sisäinen tiedotus on niin ikään aina ollut vain sähköistä. Aluksi jäsentiedotteita julkaistiin sähköpostiviesteinä. Joskin se vaati hankalasti ylläpidettävän sähköpostilistan. Sittemmin siirryttiin, taas ensimmäisenä, tulevaan standardiin eli pdf-muotoon. Hölkkärin jäsentiedotekin sai samalla nimen Hölkkäri On Pdf! eli kansanomaisemmin HOP!
Ville Mäntysaari muistelee:
"HOW aloitti silloin kun koko WWW oli vielä lastenkengissään. Silloiseen rauhanturvaamiskeskusteluun HOW toi melkoisen dramaattisen muutoksen. Yksittäinen jääkäritason faitteri (esimerkiksi minä) pääsi eetteriin omine mielipiteineen. HOW:n ilmestyminen saattoi aiheuttaa joillekin viranhaltijoille järkytyksen ja HOW mahdollisesti aiheutti vähän hälinää virastoissa, mutta pitkällä tähtäimellä HOW on varmasti ollut pelastus näillekin huolehtijoille. HOW on kehittynyt WWW:n ja sitä koskevan lainsäädännön ja käytäntöjen mukana ja HOW:ssa saa purnata mutta vain asiasta ja valvotusti. Mitään suuren mittaluokan sammakoita HOW:n sivuilta ei löydy. HOW:n Kuso Kulkee –foorumilla on niin laaja jäsenistö ja tuolla jäsenistöllä niin laaja kokemus rauhanturvaamisesta, että höpöjen puhujilla ja mukafaittereilla siellä ei ole tulevaisuutta.
Kun HOW on ollut olemassa jo näin kauan ja rauhanturvaajat pitävät sitä omanaan, suomalaiseen nettiin ei ole päässyt muodostumaan mitään huomiota herättävää rt-törkypalstaa.
Ajan hermolla pysyminen ja tekniikan ja nettilainsäädännön kehittymisen seuraaminen on iso haaste HOW:n toimijoille.
Kuso Kulkee –foorumin perustaminen oli erittäin tärkeä askel HOW:n historiassa. Vuonna 2002 vastaavat foorumit eivät vielä olleet niin yleisiä netissä kuin ne nyt ovat. KuKun idea oli alun perin webmaster Mikko Kupsalan. Kunnia siitä hänelle."
Netin yleistyessä lukijakunta laajeni. Vuonna 2002 Hölkkäri-ilmiö oli jo niin suuri, että sen ympärille kehittyi oma yhdistys. Juhan-Ville Kaarnakari, Ville Mäntysaari ja Timo Roivainen perustivat Hölkkäri On Web ry -nimisen yhdistyksen Tampereella. Paikalle oli tulossa myös Ismo Hämäläinen, jonka matkan Tampereelle kenkkuileva kulkupeli kuitenkin katkaisi.
Kaarnakari muistelee:
"Jossakin vaiheessa alkoi vähän pitkästyttää kaikki hallinto. Tuntui, että sääntöjen noudattaminen muuttui tärkeämmäksi kuin toiminnan alkuperäinen tarkoitus: tarjota mahdollisuus seurata rt-asioita ja tavata ”veljiä ja sisaria”.
Vaikea sanoa näin jälkeenpäin, että lähtikö idea välineestä vai tarjosiko väline kanavan idealle. Niin tai näin, nopeasti hahmottuivat netin mahdollisuudet tarjota osallistumiskanava rt-toimintaan ilman puuduttavaa kokous- ja saunomisrumbaa.
Ilman suurempia strategioita se käynnistyi. Heti huomasi, että juttu toimii. Parasta siinä on ehkä se, että rt-asiassa voi olla koko ajan mukana. Se ei rajoitu vain kuukausikokouksiin. Siinä toteutui mielestäni loistavasti idea: ”Tärkeää ei ole tehdä asioita oikein, tärkeää on tehdä oikeita asioita”. Tällä viittaan taas raskaan hallinnon kiemuroihin.
Käytäntö on osoittanut, että sillä on oma paikkansa rt-kentässä. Se ei voi koskaan korvata livenä tapaamista, mutta täydentää sitä loistavasti. Samaa tietomäärää ei voisi mitenkään välittää muilla keinoin. Luulisin, että se toimii moneen suuntaan rauhanturvaajien käyntikorttina nykyään. Sen paino-arvo on merkittävä."
Yhdistyksen jäsenmäärä kasvoi ensimmäisien vuosien aikana eksponentiaalisesti. Kymmenessä vuodessa tahti kuitenkin hidastui ja kääntyi jopa laskuun. Nyt juhlavuonna näyttäisi siltä, että jäsenmäärämme saattaisi kuitenkin taas kasvaa. Tällä hetkellä Hölkkäri On Web ry:llä on 624 jäsentä.
IRC-keskustelu on liki yhtä vanhaa tointa kuin koko internet yhteensä. Rauhanturvaporukka lähti siihen mukaan noin vuosituhannen vaihteessa. Ensimmäisiä rt-aiheen irc-keskustelijoita olivat Jari (Pelkka) Halonen, Mikko (Judanssi) Palosvirta ja Jari (But) Mutta. Jossain vaiheessa Ismo (hämis36) Hämäläinen, Sami (vemuli) Seppänen ja Kimmo (Kinmo) Wirén liittyivät mukaan. Irc-kanava #holkkari keksittiin samoihin aikoihin kun itse Hölkkäri On Web kiinnittyi internetin laituriin. #Holkkari ei kuitenkaan ole ”osa” Hölkkäri On Web ry:tä, vaan toimii omana hienona itsenään.
Vuosien varrella #holkkarissa on käyty mitä ihmeellisimpiä keskusteluja päivän polttavista uutisista kuin mietitty menneitä ja tulevia. Ihmisiä on kanavalta häipynyt ja uusia tullut. Irc-keskustelun henki pysyy kuitenkin samana vaikka vuodet muuttuvat - vanhat keskustelijat eivät muutu. Mukana on ollut myös Rt-leskiä, -heiloja tai sellaisiksi aikovia keskustelua rikastamassa.
Irc antoi myös mahdollisuuden pyörittää itse yhdistystä. Hallitus kokoontuu ja kokoustaa internetissä, joten yksikään henkilö ei ole sidottu maantieteellisistä tai käyttöjärjestelmäsyistä johtuen mihinkään paikkaan tai sovellukseen. Loistavimmin tämä toimi Pasi (Paso) Soikkelin ollessa Burundissa, josta käsin hän puheenjohti yhdistyksen hallitusta. Paso siirtyi Burundista Libanoniin ja homma vaan jatkui. En usko, että mikään muu yhdistys pystyisi vielä tänäänkään samaan.
Keskustelu kanavalla jatkuu yhäti. Onneksi historiaan ja muistoihin voi palata KusoKulkeen keskustelusäikeessä ”irc-keskustelu”. Edelleen ja tänään kanavalle mahtuu mukaan praatailemaan joko järkeviä tai ei niin järkeviä.
Hölkkäri On Web ry ei ole perinteinen yhdistys, joka tarjoaisi jatkuvalla syötöllä erilaisia tapahtumia, kinkereitä, pukkihyppelyä tai juhlia. Kuten mainiosti evp-pj Ismo Hämäläinen puki aikoinaan sanoiksi: ”Hölkkäri on virtuaalinen yhdistys, joka tarvittaessa muuttuu fyysiseen muotoon.”
Internettiydestä huolimatta olemme omine lihallisine olomuotoineen osallistuneet erikokoisilla joukoilla ja kokoonpanoilla muiden instanssien järjestämiin tilaisuuksiin. Esimerkiksi vuosittain törmäilemme Liiton kokouksissa, RT-seminaareissa, VETU-jutuissa tai Falling Plates -ammunnoissa. Toki pakolliset oman yhdistyksen vuosikokouksetkin on järjestettävä. Kymmenen vuoden aikana olemme järjestäneet kokouksiamme eri puolilla Suomennientä Helsingistä Mikkelin, Keuruun tai Forssan kautta Ouluun. Osallistujamäärältään suurin hölkkärijoukko nähtiin Järvenpäässä vuonna 2005, jonne saapui huikeat neljäkymmentä rauhanpäätä - kaukaisin Kosovosta! Silloin hauskana yksityiskohtana oli, että baarin isäntä oli hankkinut olutvalikoimiinsa toimialueoluita, mm. Maccabeeta ja Keota.
Hölkkärin pumppuja on nähty vieläkin leppoisimmissa tapahtumissa. Ratkimukavina muistoina ovat esimerkiksi Miesten Kolmoset Nokialla, lukijamatkat Tarttoon, motoristien miitinkinkit, mini- ja normaaligolf-kisailut.
Puheenjohtajat: Ville Mäntysaari, Ismo Hämäläinen, Pasi Soikkeli, Pasi Turkki, Sami Seppänen ja Kimmo Wirén
Päätoimittajat: Ville Mäntysaari, Kimmo Wirén, Ismo Hämäläinen ja Pekka Söderlund
Kunniajäsenet: Juhan-Ville Kaarnakari, Ville Mäntysaari ja Timo Roivainen. Liiton kunniajäsen, Vesa Yrjölä, on myös Hölkkärin jäsen.
Hölkkäri-tuopit:
#1 Inko Jansson
#2 Peter Ramstén
#3 Martti Tikka
#4 Mikko Malm
#5 Jussi Aaltonen
Hölkkäri-tuoppi on tiedottamisen tunnustuspalkinto, joka myönnetään pääsääntöisesti yhdistyksen ulkopuoliselle taholle, joka on merkittävästi tuonut rauhanturvaamista esille. Tuoppi myönnetään korkeintaan kerran kalenterivuodessa.
Lisäksi Hölkkäri On Web ry:n hallitus ja Rauhanturvaajaliiton tiedottaja päättävät Messi-Kello -nimisen kiertopalkinnon saajan, joka myönnetään parhaiten tiedotuksensa hoitaneelle liiton jäsenyhdistykselle vuosittain.