Grönfors ja Latvala juhlivat satapäisen eritrealaisyleisön edessä

Suomalaiset rauhanturvaajat Marko Grönfors ja Simo Latvala nyrkkeilivät sunnuntai-iltana Eritrean pääkaupungissa Asmarassa kovatasoiset amatööriottelut.
Ensimmäisessä ottelussa kersantti Simo Latvala kukisti Sudanin mestarin Machar Atwerin erävoitoin 4-1.
Kansainvälisten amatööriottelusääntöjen mukaisessa ottelussa nyrkkeiltiin viisi kahden minuutin erää. Latvala hallitsi tasaista ottelua alusta lähtien ja ratkaisi ottelun neljännessä erässä.
- Tiesin, että Atwerilla on kovempi kunto kuin minulla, joten taktiikkana oli ottaa alussa luulot pois, Latvala kertoi ottelun jälkeen.


Simo Latvala kukisti Sudanin mestarin Machar Atwerin erävoitoin 4-1

Illan toisessa ottelussa alikersantti Marko Grönfors nujersi Eritrean ja Etiopian mestarin Teweflos Yishakin kolmessa erässä teknisellä tyrmäyksellä. Toisessa erässä Yishakin silmäkulma aukesi.
- Yishak tuli heti alusta kovaa päälle, kuten odotinkin. Edellisen päivän treeneissä mies sanoi, että kehässä ei sitten ole kavereita, kuopiolainen Grönfors paljasti ottelun jälkeen.
- Kun näin, että miehen silmäkulma aukesi, ajattelin, että näin sen pitikin ratketa.

Ottelua seurasi Asmaran messuhallissa, Expo Hallissa, yli viisisataa innostunutta katsojaa. Ensimmäisestä minuuteista alkaen hallin täyttivät kannustushuudot ja neuvot nyrkkeilijöille. Lopullisesti yleisö villiintyi, kun maan oma nyrkkeilijä Teweflos Yishak nousi kehään Eritrean lipun kanssa. Katsomossa juhli myös noin kuusikymmentä suomalaista rauhanturvaajaa.
- Tunnelma oli mieletön, kiittivät Latvala ja Grönfors.
- Ja hyvältä tuntuu, hymyilivät miehet ottelujen jälkeen.
- Laita vielä terveiset Jarmo Käpille Renkoon. Se on Jarmon ansiota, ettei musta tullut nuorisoraggaria, Latvala kiittää.

Nyrkkeilyottelut olivat ensimmäinen suomalaisten rauhanturvaajien ja paikallisten välillä käyty urheilutapahtuma.
- Tämä on hyvä tapa luoda suhteita eritrealaisiin, kävi otteluissa miten tahansa, suomalaisen rauhanturvajoukon komentaja, everstiluutnantti Janne Oksanen kommentoi tapahtumaa.
- Rauhanturvajoukossa on panostettu paljon liikuntaan ja urheiluun, joten tämä sopii hyvin meidän konseptiimme, mies totesi.


Marko Grönfors nujersi Eritrean ja Etiopian mestarin Teweflos Yishakin teknisellä tyrmäyksellä

Sudanin mestarin voittanut Simo Latvala on kotoisin Rengosta. Latvala on harrastanut taekwondoa vuodesta 1992 ja nyrkkeilyä vuodesta 2000. Taekwondossa Latvalaa valmentaa Jarmo Käppi.

Eritrean ja Etiopian mestarin kukistanut kuopiolainen Grönfors on nyrkkeillyt koko ikänsä. Sekä nyrkkeily- että potkunyrkkeilyotteluja otellutta miestä valmentaa Yrjö Kosonen.
 

Teksti:
Lotta Lehtonen
Kuvar:
Teemu Silander

In the service of peace