Seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyvät rauhanturvaajat ovat olleet YK:lle ongelma vuosikymmenten ajan – ja ovat sitä edelleen. Vaikka kansainvälisellä järjestöllä on seksuaalisen hyväksikäytön ja seksuaalirikosten suhteen nollatoleranssi, esimerkiksi vuonna 2014 YK:n pääsihteeri Ban Ki-Moon raportoi 79 epäillystä tapauksesta.

Viime vuonna ryhmä diplomaatteja ja YK:n työntekijöitä vaativat, että YK poistaisi koskemattomuuden rauhanturvaoperaatiossa seksuaaliseen hyväksikäyttöön syyllistyneiltä rauhanturvaajilta. YK:n mukaan useimmissa tapauksissa koskemattomuus voidaan jo ottaa pois YK:n siviilityöntekijöiltä ja poliiseilta. Näin heitä voitaisiin syyttää rikoksista, jotka eivät liity suoraan työtehtäviin. Sotilaita puolestaan koskevat rauhanturvaoperaatioissa mukana olevien maiden sotilaslait, minkä takia YK voi olla hyväksikäyttötapauksissa aseeton.

Keskustelu ongelmista on kiihtynyt viime aikoina, pari viikkoa sitten julkaistun raportin mukaan YK:n työntekijöihin kohdistui 99 uutta seksuaalirikosepäilyä vuonna 2015. Uutistoimisto Reutersin haltuunsa saaman raportin mukaan valtaosa seksuaalirikosepäilyistä liittyy työntekijöihin, jotka ovat työskennelleet rauhanturvatehtävissä. Suurin osa rikoksista epäillään tapahtuneen Afrikan maissa. Raportti ehdottaa, että YK:n rauhanturvaajista voisi koota dna-rekisterin mahdollisten rikostutkintojen helpottamiseksi.

Reutersin mukaan raportti esittää myös, että syytteet pitäisi voida nostaa maassa, jossa epäillyt rikokset ovat tapahtuneet. Raportin mukaan syytteiden nostamisen jättäminen rauhanturvaajien kotimaiden vastuulle voi johtaa siihen, että oikeudenkäyntejä on vaikea seurata.

Viime vuonna julkistetun YK:n sisäisen raportin mukaan rauhanturvaoperaatioissa on vuosina 2008–2013 noussut esiin noin 500 epäilyä seksuaalisesta hyväksikäytöstä. YK:n mukaan epäilyt kohdistuvat Georgian, Ranskan, Tšadin, Päiväntasaajan Guinean, Kongon demokraattisen tasavallan, Liberian, Haitin ja Etelä-Sudanin rauhanturvajoukkoihin.

Asiasta on uutisoinut muun muassa Helsingin Sanomat verkkosivuillaan.

In the service of peace