YK on jälleen päättämässä heinäkuussa UNIFIL-operaation mandaatin jatkamisesta.

Tällä kertaa päätös mandaatin jatkamisesta ei ole syntymässä helposti. Libanonin poliittisissa piireissä käydään tällä hetkellä kovaa keskustelua operaation jatkosta ja maan virallisesta kannasta. Määrätyt maan poliittiset tahot haluavat maan irtautuvan kaikista alueen konflikteista.

Israel on myös viime päivinä luonut painetta, sillä heidän mielestään UNIFIL ei toimi YK:n päätöslauselman 1701 mukaisesti ja estä Hezbollah järjestön aseellista toimintaa Litani-joen eteläpuolella.

Omat haasteet päätöksenteolle tulee myös Atlantin takaa, sillä diplomaattilähteet Washingtonista kertovat, että Yhdysvalloissa harkitaan UNIFIL-operaation ja Libanonin armeijan (LAF) rahoituksen lopettamista. Syynä tähän on Yhdysvaltojen toive laajentaa operaatiota Syyrian vastaiselle rajalle ja kun tämä esitys on sotinut Hezbollahin kantojen kanssa, niin laajennus yritykset ovat kaatuneet. Lisäksi Yhdysvaltojen mielestä UNIFIL:n ja LAF:n toimintamahdollisuudet alueella ovat tällä hetkellä huonot, koska Hezbollah estää operatiivisen toiminnan vastuualueen kylissä.

Rahoituksen lopettaminen aiheuttaisi rauhanturvajoukkojen supistamisen ja operatiivisen toiminnan vähentämistä.

In the service of peace