Suomen puolivuotinen valmiusaika Euroopan Unionin EUBG16-taisteluosastossa päättyi lauantaina.

Suomi on osallistunut Iso-Britannian johtamaan taisteluosastoon 1. heinäkuuta 2016 alkaen tiedustelujoukkueella, ilmatulenjohtoryhmällä, esikuntaupseereilla ja huollon kansallisella tukielementillä. Suomalaisen joukon vahvuus oli 52 henkilöä, joista pääosa reserviläisiä. Suomen ja Iso-Britannian lisäksi taisteluosastoon osallistuivat Ruotsi, Irlanti, Latvia ja Liettua.

Suomalaisen osaston pääjoukko aloitti palveluksensa Säkylässä viime maaliskuussa. Heidät on koulutettu tehtäväänsä Porin prikaatissa ja joukko on osallistunut koulutusaikanaan kansainvälisiin harjoituksiin Iso-Britanniassa ja Virossa. Valmiusaikanaan korkeaan valmiuteen sitoutunut joukko on viiden vuorokauden lähtövalmiudessa. Vuonna 2016 joukkoja ei ole käytetty kansainvälisissä tehtävissä. Valmiusvuoroon osallistuneille tarjotaan mahdollisuutta osallistua kriisinhallintatehtäviin ja siten päästä hyödyntämään valmiusaikana saatua joukon ja henkilöstön koulutusta.

EU:n taisteluosaston valmiusvuoroon osallistumisen tavoitteena on ollut kehittää ja ylläpitää puolustusvoimien kriisinhallintatehtävien edellyttämää sotilaallista suorituskykyä ja yhteensopivuutta sekä tukea etenkin reserviläisten osaamisen kehittämistä. Osallistumista hyödynnetään edelleen kansallisen puolustuksen kehittämiseen ja kotimaiseen viranomaisyhteistyöhön.

Asiasta uutisoi Puolustusvoimat verkosivuillaan.

In the service of peace