YK:n turvallisuusneuvosto kannattaa yksimielisesti tarkkailijoiden lähettämistä Syyrian Aleppoon. Se haluaa tarkkailijat paikalle valvomaan ihmisten evakuoimista kapinallisten hallussa olleista kaupunginosista ja seuraamaan kaupunkiin jäävien kohtelua.

Turvallisuusneuvosto vaatii päätöslauselmassaan, että kaikki taistelujen osapuolet takaavat tarkkailijoiden turvallisuuden ja heidän välittömän ja esteettömän pääsynsä Aleppoon.

On kuitenkin epäselvää, suostuuko Syyrian hallitus päästämään YK:n tarkkailijat Aleppoon.

Turvallisuusneuvosto on kehottanut YK:n pääsihteeriä Ban Ki-moonia ryhtymään heti neuvotteluihin Syyrian ja muiden osapuolien kanssa, jotta tarkkailijat pääsisivät matkaan.

Ranska oli luonnostellut tarkkailijoita koskevan päätöslauselman, joka hyväksyttiin äänestyksessä tänään maanantaina. Ranska ja Venäjä, joka oli aiemmin esittänyt kilpailevan luonnoksen, pääsivät sunnuntaina sopuun päätöksen tekstistä yli kolmen tunnin neuvottelujen jälkeen.

Kyseessä on ensimmäinen kerta moneen kuukauteen, kun turvallisuusneuvosto pystyy yksimielisyyteen Syyrian kriisin vuoksi tarvittavista toimenpiteistä.

Asiasta uutisoi Yle verkkosivuillaan. Lähteet: AFP, Reuters, AP

In the service of peace